Ön a
25624 .
látogatónk.


Történet

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata 2001-ben pályázatot nyújtott be a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KAC) környezetvédelmi célú fejlesztésekre kiírt pályázati felhívására "A Mártélyi TK területén oktatóbázis kialakítása" címmel, mely a környezetvédelmi és vízügyi miniszter 2002. március 29-i döntése értelmében állami támogatásban részesült.

A fejlesztés teljes költsége:

72.464.716 Ft

Ebből kamatmentes visszatérítendő KAC támogatás:

12.000.000 Ft

Vissza nem térítendő támogatás:

12.000.000 Ft

Önerő:

48.464.716 Ft


terkep.jpg

A Bodnár Bertalan (a jobb oldali képen) Természet- és Környezetvédelmi Oktatóközpont 2003-ban épült a Mártélyi Tájvédelmi Körzet 1971. óta védett, 2232 hektáros területén. A terület 1979. óta szerepel a "Ramsari jegyzékben", mint nemzetközi jelentőségû vízi vadvédelmi terület. A védettséget a hullámtéri táj botanikai és zoológiai értékei, valamint a sajátos alföldi látnivalók indokolták.

Az intézmény ünnepélyes megnyitójára 2004. szeptember 16- án "Az Ózon Világnapján" egy névadó és nyílt nap keretében került sor.


Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyûlése 2004. szeptember 2 -án döntött az intézmény névadójáról, s határozatában Bodnár Bertalan nevét fogadta el.


Bodnár Bertalan (Nagykároly, 1868 - Szeged, 1952):

1892-től 1928-ig a Vásárhelyi Református Főgimnázium természetrajz-földrajz szakos tanára volt, ahol megalapította és európai színvonalú bemutatóhellyé fejlesztette a gimnázium természetrajzi gyûjteményét. Szakíróként 10 könyve jelent meg nyomtatásban, és számos tanulmánya maradt meg kéziratban.


Az oktatóközpont távol a világ zajától, a vízparton, csodálatos természeti környezetben található. Kiválóan alkalmas erdei iskolák oktatási céljaira, előadások, foglalkozások megtartására. Ajánljuk továbbá cégek továbbképzéseinek, meetingjeinek, tréningjeinek helyszínéül.

Elhelyezkedés

A Hódmezővásárhelytől 6 km-re fekvő Mártély a Holt-Tiszaág egyik legrégebbi halászfalva, mely szépségével és hangulatosságával mûvészek sorát ihlette meg.

A Bodnár Bertalan Természet- és Környezetvédelmi Oktatóközpont a hamisítatlan Tisza-menti táj és a Tiszához kapcsolódó Alföld természeti értékeinek bemutatását, valamint a felnövekvő nemzedék környezettudatos cselekvésre ösztönzését szolgálja.


Konferencia terem

Szekcionálható konferenciaterem teljes alapterülete: 175,55 m2

  • Konferenciaterem területe: 80,5 m2,
    60-80 fős kapacitás
  • Fogadó, kiállító, közösségi tér: 95,05 m2,
    80 fős kapacitás

Galéria-kiállítóterem alapterülete: 66,7 m2

Alkalmas kiállítások, valamint 20-30 fős előadások, csoportos foglalkozások megrendezésére.

Technikai eszközök

Írásvetítő, dia-projektor, video-projektor, videó, DVD, televízió, flipchart, magnó, erősítő, CD lejátszó, konferencia-hangtechnika, telefon, telefax, fénymásoló, Internet csatlakozási lehetőség.

Park

Az Oktatóközpont épülethez tartozik egy Mocsári ciprusokból kialakított pihenőhely, valamint egy a parkot feltáró sétány. Lehetőség van szabadtéri főzésre és különféle sportfoglalkozások, vetélkedők lebonyolítására.

Parkoló

Az épülethez külső és belső ingyenes gépkocsi parkoló kapcsolódik.