Tisztelt polgártársaim!

A Dél-alföldi Operatív Program keretében az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg az a nagyszabású beruházás, amelynek nyomán a Hódmezővásárhely és Mártély települések közötti kerékpárút mentén pihenőhelyeket, a Bodnár Bertalan Oktatóközpont területén pedig többek között egy családi kalandparkot sikerült kialakítani. A beruházásra mintegy 25 millió forintot nyert Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata, amelyhez ugyanennyi önerőt felhasználva, összesen 50 millió forint értékű fejlesztést sikerült megvalósítani.
Nagy szerepe van ennek a beruházásnak abban, hogy a Dél-alföld természeti adottságai minőségi fejlesztések révén jobban kihasználhatóak legyenek, és a régióba látogató, idejük nagy részét sportolással, aktív módon eltölteni szándékozó turisták igényeit kiszolgáljuk. A kerékpárút mentén kialakított pihenőhelyek, a túrakenuk beszerzése és a családi kalandpark is ezt a célt szolgálja.
Egy olyan szabadidős tevékenységnek teremtettünk alapot, amely természetbarát, játékos, ahol a kincskeresés ősi szenvedélyére is alapozva egyesül a modern technika a természetjárással, a turizmussal és az ismeretterjesztéssel. Mindez az összes korosztály számára kiváló időtöltési lehetőséget biztosít.
Az eszközbeszerzések mellett külön kiemelést érdemel a családi kalandpark kialakítása az oktatóközpont melletti önkormányzati tulajdonú ingatlanon, ahol a tájba illő, népi motívumokkal díszített építmények várják majd a gyermekeket.
A pályázati siker ismét bizonyíték arra, hogy érdemes fejlesztésekben gondolkodnunk, hiszen a folyamatos innovatív képesség biztosítja azt, hogy térségünk sikeres és vonzó legyen. Ezek a sikerek arra ösztönöznek mindannyiunkat, hogy a jövőben is kemény munkával és hasonló lelkesedéssel dolgozzunk céljaink megvalósulása és térségünk fejlődése érdekében.
A kerékpárosok és természetjárók számára jó túrázást kívánok, továbbá tartalmas kikapcsolódást, és sok örömet az átadott kalandparkban.

Hódmezővásárhely, 2009. július 16.
Dr. Lázár János
polgármester
országgyűlési képviselő

Célok

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata 2008. márciusában nyújtott be pályázatot a Dél-alföldi Operatív Program keretében meghirdetett Versenyképes Turisztikai Termék és Attrakció Fejlesztés (DAOP-2.1.1) „E” komponens – aktív turisztikai fejlesztések pályázati felhívásra.
A pályázati felhívás célja az volt, hogy a Dél-Alföld természeti adottságai minőségi fejlesztések révén jobban kihasználhatók legyenek, és a régióba látogató, idejük nagy részét sportolással, aktív módon eltölteni szándékozó turisták igényeit jobban ki lehessen szolgálni.

 

Eredmények

A Vásárhely és Mártély között meglévő kerékpárút mentén kerékpáros pihenőhelyek kerültek kialakításra a Vámháznál, a mártélyi strandnál és a Bodnár Bertalan Oktatóközpont előtti közterületen. Pihenőhelyenként harminc férőhelyes kerékpártároló, nyolc pad, négy hulladékgyűjtő és egy információs tábla került kihelyezésre.
A projekt keretében felújításra került a Vámház épülete, ahol a nyár folyamán mágneskártyás beléptető rendszerrel ellátott tájtörténeti kiállítás létesül.
A meglévő játszótér mellé tervezett piknikparkban öt darab piknikasztal került kihelyezésre és öt tűzrakóhely is épült. A tűzrakóhelyek az egyszerű szalonnasütés mellett bográcsos, és megfelelő rács felfüggesztésével grillezett ételek elkészítésére is alkalmasak.
A pályázati támogatásból az oktatóközpont is jelentős fejlesztést kapott: 5 db kézi GPS eszköz, 8 db túrakenu és kenuszállító utánfutó kerül beszerzésre, amelyeket az oktatóközpontban lehet majd kikölcsönözni az ártéri kincsvadászat elnevezésű túrákhoz. Ez egy szabadidős tevékenység, természetbarát hobbi, játék, amely a kincskeresés ősi szenvedélyére alapozva egyesíti a modern technikát a természetjárással, a turizmussal és az ismeretterjesztéssel. Lényege, hogy az ártéren elrejtett kincsesládákat a GPS eszközökkel kell felkutatni.
Bekerített családi kalandpark épült az Oktatóközpont melletti önkormányzati tulajdonú ingatlanon. Itt a család minden tagja talál az edzettségi szintjének megfelelő elemet. A kalandváros kilenc toronyból áll, melyek járómagassága egy méter és 2,4 méter között változik. Az egyes tornyok fahidakkal, ingóátjáróval, kötélhíddal, egyensúlyozó gerendákkal, kötélalagúttal, tibeti függőhíddal kapcsolódnak össze. Ezen kívül egyéb ügyességi elemek is beépítésre kerültek.
Az árvízvédelmi töltés mellett íjászpálya létesült, amely lehetőséget biztosít a hagyományos íjászat mellett terepíjászat, lovasíjászat gyakorlására is. A pálya melletti töltést lelátóként hasznosítva a terület alkalmas hagyományőrző íjászbemutatók, íjászversenyek megrendezésére is.